Vaniljemousse med tyttebær og rugbrødscrumble

Min familie har en ødegård i Sverige. Det betyder at der nogle år, er et skattekammer af uanede mængder bær, lige i baghaven. Og hvis du har flere end du kan spise, holder de sig glimrende i fryseren! Til den her dessert har jeg kogt en sirup af tyttebær, som følges så fint ad, med den fyldige vaniljemousse og søde rugbrødscrumble. Til moussen har jeg brugt dobbeltfløden Essens fra Arla Unika. Den er helt utroligt intens og cremet,  og er som skabt til en god vanilje. Velbekomme!

Opskriften er til ca. 8 personer.

Vaniljemousse

3 bl. husblas

1-2 vaniljestænger afhængigt af størrelsen

50 g. sukker

3 dl. fløde 50%

1 dl. yogurt natural

1 lille drys salt

Fremgangsmåde

Læg husblas i blød ikoldt vand i ca. 5 minutter.

Bring 2 dl. af fløden, samt sukker, vanilje og et lille drys salt  til kogepunktet og sluk for det. Smelt husblassen heri.

Pisk den resterende fløde til let skum. Hold øje med den, det går hurtigt når du bruger en fløde med så høj en fedtprocent.

Vend yogurten i den lune flødeblanding, og vend så blandingen med flødeskummet.

Fyld din mousse i 2 halvkugle-silikoneforme, og put dem i fryseren.

Tyttebærsirup

200 g. tyttebær

240 g. vand

140 g. sukker

Fremgangsmåde

Bland alle ingredienser i en gryde, og give det et hurtigt opkog.

Tag bærrene op og læg dem til side.

Kog lagen ind til den tykner. Tag den af varmen og tilsæt bærrene.

Fyld bærsiruppen på et glas og stil den på køl.

Rugbrødscrumble

120 g. rugbrød med kerner

30 g. rørsukker

Fremgangsmåde

Blend rugbrød og rørsukker. Det må ikke blive helt fint, da det gerne skal bevare lidt struktur.

Læg det på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det i ovnen ved 170 grader i ca. 10 minutter. Det skal tage farve, men pas på det ikke bliver sort. Rør i det undervejs. Bare rolig, det skal nok blive helt sprødt, når det er afkølet.

 Tyttebærmarengs

2 æggehvider

100 g. flormelis

1 knsp. salt

Lidt tyttebærsirup

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 90 grader.

Pisk æggehviderne stive med salt.

Sigt flormelis og pisk det i, lidt af gangen.

Tilsæt lidt af din tyttebærsirup (uden bær).

Fyld massen på sprøjtepose og sprøjt den ud på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag dem i ca. 50 minutter ved 90 grader.

Anretning

Placér tre frosne moussekugler på din tallerken, med lidt mellemrum. Drys et godt lag crumble imellem dem.

I den ene side, lægger du nu en god skefuld tyttebærsirup med bær.

Til sidst placerer du tre marengs rundt om moussen.

Tænk på din anretning i form og farver. Sådan skaber man en smuk tallerken. Træd et skridt tilbage og studér helhedsindtrykket. Så giver det sig selv, hvor elementerne skal være.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.