3 dl. Kærnemælk
25 g. gær
100 g. blødt smør
2 dl. sukker
Skal af 1 citron
Kornene af 1 vaniljestang
2 æg
650 g. hvedemel
5 g. salt
Fremgangsmåde
Bland fingervarm mælk og gær i en skål. Stil til side.
Pisk smør, sukker, vanilje og citronskal luftigt. Tilsæt ét æg af gangen mens du fortsat pisker.
Tilsæt mel, salt og til sidst mælken.
Ælt dejen godt og længe, gerne på maskine (ca. 10 minutter. Hvis du ælter i hånden, ca. 15 minutter).
Lad dejen hæve til dobbel størrelse i ca. 1 time. (Afhængigt af temperaturen i rummet).
Rul dejen ud på et meldrysset bord i 2 cm. tykkelse.
Stik cirkler ud med en udstikker, som måler 9 cm. i diameter.
Stik hullerne ud med en mindre udstikker. (3 cm.)
Lad dem efterhæve i ca. 30 min.
Varm 1 liter smagsneutral olie op til 160 grader og fritér dine doughnuts til de er let gyldne.
Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle og lad dem køle af.
Karamelglaze
300 g. karamelchokolade (Jeg bruger Callebaut Gold)
160 g. piskefløde
Fremgangsmåde
Varm fløden op til kogepunktet og hæld den over chokoladeknapperne.
Lad den stå i et lille minut, og rør det så sammen med en dejskraber til chokoladen er smeltet og massen er helt blank. Lad massen hvile i et par minutter.
Læg dine doughnuts på en rist eller lignende, og overtræk dem med karamelglazen. Pynt straks med hvad hjertet begærer. Her har jeg brugt mørk chokolade, kakaonibs, saltkaramelkugler og hasselnøddekrokant.