Kardemommeboller med rabarber & vaniljecreme

Muligvis verdens bedste cremebolle. Dejlig blød og luftig. Bollen er fyldt med syrlig rabarbercreme og vaniljecreme, og rullet i kardemommesukker.

Opskriften giver ca. 14 boller á 65 g. (rå vægt).

Lav både vaniljecreme og rabarbercreme dagen i forvejen, så de er kolde når de skal fyldes i bollerne.

Vaniljecreme

1 dl. fløde

1 dl. sødmælk

Kornene af 1/2 vaniljestang

40 g. sukker

50 g. æggeblomme

20 g. maizena

2,5 dl. fløde (til oppiskning dagen efter)

Fremgangsmåde

Mas vaniljekornene ud med lidt sukker.

Varm fløde, mælk og vanilje op til kogepunktet.

I en skål ved siden af, pisker du æggeblommer, sukker og maizena sammen.

Hæld den varme flødeblandning ned i æggeblommerne i en tynd stråle mens du pisker. På denne måde tempererer du æggene nænsomt, uden at du “slår” dem, så de koagulerer.

Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op ved middel varme, under konstant piskning. Herefter skal den simre ved lav varme, men det er vigtigt at du pisker hele tiden, og får bunden med.

Når cremen er tyk og sætter sig er den færdig. Cremen skal være fast og du skal kunne se tydelige spor fra piskeriset i den. Den hældes i en ren beholder og filmes helt nede ved overfladen.

Sæt på køl til dagen efter.

Dagen efter pisker du de 2, 5 dl. fløde til skum og vender i den kolde vaniljecreme.

Fyld på sprøjtepose med og sæt på køl.

Rabarbercreme

250 g. rabarber i skiver

150 g. sukker

Lidt vanilje

1 spsk. maizena

Fremgangsmåde

Kog rabarberne møre med sukker og vanilje.

Husk at røre godt i gryden i starten, så sukkeret ikke karamelliserer i bunden.

Når rabarberne er helt tilberedte, blendes de til en helt fin creme.

Jævn cremen med en spsk. maizena, rørt ud i lidt vand.

Lad cremen køle af, fyld den på sprøjtepose og læg den på køl.

Bløddej

250 ml. sødmælk

25 g. gær

Frøene fra 10 kardemommekapsler, stødte.

1 æg

70 g. rørsukker

490 g. hvedemel

5 g. salt

70 g. blødt smør

Fremgangsmåde

Opløs gæren i fingervarm mælk. (Jeg plejer faktisk bare at bruge kold mælk, men så kan hævetiden blive en del længere, alt efter temperaturen i rummet.)

Tilsæt sukker, kardemomme og æg og pisk sammen.

Tilsæt mel og salt, og ælt dejen til den samler sig. 1/2 minut på røremaskine eller lidt længere i hånden.

Tilsæt smøret og ælt dejen færdig i ca. 7 minutter. Den skal være ensartet, smidig og slippe skålens kanter.

Lad dejen hæve overdækket i ca. 1 time ved stuetemperatur.

Når dejen har hævet, formes der boller á 65 g. stykket.

Lad dem efterhæve i ca. 45 minutter. Hævetiden kan afhænge af temperaturen i rummet.

Bag dem gyldne ved 220 grader på en beklædt bageplade i ca. 9-10 minutter. Vær opmærksom på at bagetiden kan variere fra ovn til ovn.

Kardemommesukker

120 g. sukker

Lidt kardemommefrø

Fremgangsmåde

Stød først kardemommefrø og sukker i en morter. Alternativt kør det hurtigt på en kaffekværn.

Coating & fyldning

50 g. smør

Kardemommesukker

Fremgangsmåde

Med en lille udstikker, stikker du hul i toppen af alle de færdigbagte boller, og tager indmaden op.

Herefter pensler du dem med det smeltede smør og dypper dem i kardemommesukker.

Fyld bollerne op med creme og pynt dem hvis du har lyst.

Opbevar så vidt muligt bollerne ved stuetemperatur, da de bliver tørre af at stå på køl. Du kan sagtens fylde dem et par timer før servering. Ved længere tids opbevaring skal de dog på køl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *