Æbleskivedej
250 g. mel
60 g. sukker
1/2 tsk. salt
1/2 vaniljestang
1 1/2 tsk. kardemomme
1 tsk. natron
1/2 tsk. bagepulver
Skal af 2 citroner
1/2 l. kærnemælk
3 æggeblommer
15 g. smagsneutral rapsolie (dvs. ikke koldpresset)
3 æggehvider
Æblemos
7 skrællede pigeonæbler i både.
1/2 vaniljestang
Hæld æblebådene i en gryde med 1 dl. vand i bunden og vaniljekornene og kog dem op. Lad dem simre i ca. 40 minutter under jævnlig omrøring.
Da mosen ikke indeholder andet sukker end æblernes egen frugtsukker, skal den koges godt ind for at blive sød og smagsfuld.
Stavblend mosen, og køl den ned inden brug, så er den lettere at håndtere når æbleskiverne skal fyldes.
200 g. marcipan
Skæres i mindre tern.
Fremgangsmåde for æbleskivedej
Bland sigtet hvedemel, natron, bagepulver, salt, sukker, vaniljekorn, citronskal og kardemomme i en skål.
Hæld kærnemælken i lidt efter lidt, mens du pisker med en elpisker. Dejen skal piskes helt glat.
Herefter pisker du æggeblommerne i, og til sidst olien.
Imens pisker du æggehviderne helt stive på en røremaskine, hvis du er heldig at have sådan én. Ellers pisker du dem bagefter med din rene elpisker. ( Hvis du heller ikke har sådan én, pisker du med håndkraft og får store muskler).
Vend æggehviderne i dejen.
Nu skal æbleskiverne steges i noget dejligt smør. Put en lille klat i hver fordybning i din æbleskivepande, for hver æbleskive du steger.
Steg dem på middel varme og vend dem med et grillspyd af træ, en kødnål eller lignende. De skal vendes af ca. 4 omgange.
Når de er halvvejs, putter du en klat æblemos (det er nemmest med en sprøjtepose, men du kan godt bruge en teske) og en lille marcipanterning i.
Fyld op med dej når de er halvt vendte, så æbleskiverne bliver dejligt runde.
Det tager tid at lave hjemmelavede æbleskiver i en støbejernspande, men det er det hele værd!