Jeg synes at svenske kanelboller er noget af det bedste bagværk der findes. Måske kun overgået af kardemommeboller. Jeg koldhæver gerne dejen, det kan man dog sagtens undlade at gøre. Men det bliver ekstra godt, det lover jeg! Hvis du fravælger koldhævningen, kan du bare lade dejen hæve i en times ved ved stuetemperatur. Opskriften giver 15 stk.
Bløddej
250 ml. sødmælk
25 g. gær
1 æg
500 g. hvedemel
6 g. salt
10 kardemommekapsler, stødte
70 g. rørsukker
70 g. smør, blødt
Fremgangsmåde
Rør gæren ud i mælken.
Tilsæt kardemomme og sukker og æg. Rør det sammen.
Tilsæt mel og salt og ælt dejen i et par minutter på røremaskine eller lidt længere i hånden.
Tilsæt smøret og ælt dejen færdig i 5-8 minutter. Den skal være ensartet, smidig og slippe skålen.
Lad dejen koldhæve i en lufttæt beholder på køl, natten over.
Fyld
150 g. smør, blødt
150 g. rørsukker
20 g. kanel
5 g. vaniljesukker
Fremgangsmåde
Pisk alle ingredienser let sammen i hånden til en ensartet masse.
Fyldet skal have stuetemperatur når det skal smøres ud på dejen.
Udrulning & bagning
Del dejen i to, og rul dem ud så de måler ca. 40 x 25.
Fordel fyldet på dejen med en palet.
Rul fra den lange side. Sørg for at rulle stramt og omhyggeligt til at starte med. Så bliver de pæne, og fyldet løber ikke så let ud.
Luk dejen godt om sig selv og klem den lidt sammen, inden du skærer bollerne ud i 2,5 cm. tykkelse. De skal veje 80 g. stykket.
Lad dem efterhæve i ca. 40 minutter under et klæde.
Pensl kanelbollerne med æg, pisket sammen med lidt koldt vand og drys dem med svensk perlesukker.
Bag dem på et par bageplader beklædt med bagepapir ved 220 grader. Jeg bager dem i ca. 8-10 minutter. Men hold godt øje! De skal være gyldne, men må endelig ikke få for længe. Husk at alle ovne bager forskelligt.