Æbletærte med kardemomme frangipane

Den her æblekage er så lækker! Jeg har brugt økologiske, grønne kardemommekapsler fra Camilla Plum.  Hun har en webshop (www.fuglebjerggaard.dk) og en fysisk butik, Camilla Plums blandede landhandel, i Jægersborggade på Nørrebro. Der er så mange interessante ting, at jeg varmt kan anbefale den et besøg. Du behøver bare dufte til kardemommen, så er du solgt! Det er den mest fantastiske duft, hvis du spørger mig. Og kardemommen holder i alt sødt bagværk. Det er bl.a en fast ingrediens når jeg laver pandekager. Hvis du ikke har kapsler, kan du bruge en kardemomme der allerede er stødt, men det kan altså betale sig at støde den selv!

På denne tid af året kan man finde skønne æbler alle vegne,  derfor varierer det hvilke æbler jeg bruger. Men smag på dem, og justér evt. på sukkermængden i din frangipane. Hvis jeg bruger en syrlig sort, drysser jeg flormelis på æblerne, inden jeg lægger låg på tærten.

mandelmelet i denne opskrift kan du nemt lave selv. Du blender bare mandler med hinde til mel.

Mørdej:

250 g. Hvedemel

50 g. mandelmel

120 g. Flormelis

150 g. Smør

1/2 Vaniljestang

1 Æg

1 knsp. salt

Frangipane

110 g.  blødt, saltet smør

110g.  mandelmel

120 g. sukker

7 kardemommekapsler, stødte

2 æg

Fyld

5 æbler i store tern

Mørdej 

Rør alle indgredienser hurtigt sammen med dejkrogen på en røremaskine.  Del dejen i to klumper, som du filmer og presser flade. Læg dejen på køl i ca. 40 min.

Frangipane 

Pisk smør, sukker og stødt kardemomme let luftigt. Tilsæt herefter ægget og vend mandelmelet i.

Tærten

Rul halvdelen af mørdejen ud og beklæd en smurt tærteform (23 cm, gerne med løs bund). Fyld din frangipane jævnt i. Herefter fordeler du æblerne ovenpå.

Rul det sidste mørdej ud og skær strimler, mønstre eller hvad du nu har lyst til, og læg “låg” på tærten. Her er det vigtigt at arbejde hurtigt, da dejen går i stykker når du lægger den på, hvis den bliver for blød. Alternativt kan du skære dine strimler/mønstre ud, lægge dem på køl, og komme dem på tærten når dejen er fast og kold igen.

Pensl tærten med æg og drys med flormelis. Bag den ved 170 grader i ca. 40 min. Bagetiden kan variere, da ovne bager forskelligt. Men den skal være gylden når du tager den ud.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.